Szappanopera – első felvonás

Tudd meg milyen a jó szappan

A világ legegyszerűbb receptúrájú tisztálkodó eszköze, épp ezért már az ókortól kezdve része higiéniai történelmünknek: a szappan.

Őseink nemcsak tisztálkodásra használták, de mosásra, a haj tisztán tartására és szőkítésére, sőt rovarcsípések kezelésére is alkalmazták.
A szappant sokrétű felhasználhatósága és egyszerűsége mellett, kiemelkedő tisztító képessége, valamint az utóbbi időkben fontossá és hangsúlyossá vált természetessége miatt választhatjuk, szerethetjük.
Megszámlálhatatlan, többnyire folyékony állagú fürdőszer található a közforgalomban, melyek szintetikus összetevőik által jelentősen terhelik a bőrt. Ennek hosszú távon következménye lehet, hogy sérült biokémiája miatt normális bőrünk érzékennyé lesz, ez pedig bőrelváltozások és allergiás reakciók sokaságának nyújthat kiváló táptalajt.
Egyszerű receptúrája ellenére ritkán találkozunk a szappan minden tekintetben kifogástalan formájával.
Alapvetően zsiradék és némi lúg elegyítésével állítható elő, ahhoz azonban, hogy szerethető termék jöjjön létre, az alkotóelemek aránya és az alapanyagok minősége kulcsfontosságúak. Az arányok helytelen megválasztása gyenge tisztító képességet vagy erős szárítóhatást eredményezhet, a komponensek silány minősége pedig a kellemet befolyásolhatja negatívan.
Kellemesség szempontjából fontos a szappan állaga, illata és annak tartóssága is.

A jó szappan:

  • víz hatására sem kezd el aránytalan mértékben oldódni, nyálkásodni, viszont képes mérsékelten habzani a használat során.
  • felhasználási idejének végéig megőrzi viszonylagos szilárdságát, zsírosságát, színét, illatát és habzási képességét.